Увага!!! З 01-11-2024 змінюється офіційна поштова скринька на official@dunrada.gov.ua.

ВІДБУЛАСЬ ПРЕМ'ЄРА ДОКУМЕНТАЛЬНОГО ФІЛЬМУ «ПРОВІДНИК «ВОЛОХ»

Сьогодні, у нашому місті відбулась прем'єра історичного фільму про повстанців ОУН-УПА, стрічки «Провідник «Волох», яку презентували у міському будинку культури. Прем’єра зібрала повний зал глядачів та охочих дізнатися більше про історію рідного краю.


Також до заходу долучились і представники місцевої влади.


Міський голова Веліна ЗАЯЦЬ висловила свою вдячність усім хто причетний та долучився до створення документального фільму. «Надзвичайно приємно, що на теренах нашої громади розвивається кінематограф. А ще відкривається правда на трагічні події боротьби за українську незалежність та дозволяє поглянути на ті буремні дні очима героїв-патріотів. Вважаю, що такі кінопокази є дуже важливими для сьогодення, адже це впливає на формування в молоді національної свідомості, почуття національної гідності, патріотизму та надихає на тверду віру у власні сили задля розбудови української національної держави»,- зазначила у вітальному слові Веліна Владиславівна.


Сюжет фільму «Провідник «Волох» побудований на дослідженнях повстанського руху, які висвітлені в одному з розділів книги «Для тебе, свята Україно». Її написав у співавторстві режисер та сценарист стрічки, директор Хмельницького обласного літературного музею Василь Горбатюк.


Зйомки стрічки тривали 8 місяців. Локації обирали ті, на яких власне і відбувались історичні події. До нашого часу збереглась хата Петра Щербатого, у якій теж проходили зйомки. Головну роль Петра Щербатого грає Ігор Хитрюк, керівник Дунаєвецького туристично-краєзнавчого центру та один з авторів ідеї фільму. У стрічці знімались самодіяльні актори — жителі Дунаєвеччини, частина з яких є нащадками повстанців.


І хоч фільм є короткометражним, однак у ньому збережено важливі для історії факти. І найголовніше він дає можливість осмислити непереривну боротьбу поколінь за незалежність, з тих часів і до сьогодні.


Під час усієї презентації у глядачів була можливість здійснити донат на підтримку ЗСУ! Тож спільними зусиллями було зібрано кошти у сумі 9 700 грн, які були спрямованні на придбання тепловізора нашому воїну-земляку з с. Голозубинці, що перебуває на Бахмутському напрямку.


Вітаємо із прем’єрою фільму! Нехай кінострічка принесе успіх її авторам та стане цінним матеріалом для вивчення у навчальних закладах історії Хмельниччини.


Після того, як фільм презентують у всіх запланованих містах Хмельниччини, фільм опублікують у відкритому доступі.

Новини
Повідомляємо про смерть Захисника!
28.10.2024 11:31
З глибоким сумом повідомляємо, що 27 жовтня після важкої хвороби🕯помер наш земляк, житель с. Синяківці Кушнір Вадим Володимирович, 1981 року народження. До військової служби був призваний 5 жовтня…
80–та річниця визволення України від фашистських загарбників
28.10.2024 11:23
Сьогодні, 28 жовтня, ми відзначили 80-ту річницю з Дня визволення України від фашистських загарбників. В цей день ми вшанували тих, чия боротьба і героїзм сприяли звільненню України від нацистів. …
Всеукраїнська Асоціація ОТГ запропонувала закріпити 64% ПДФО громадам на постійній основі з наступним підняттям до 75%
28.10.2024 09:59
Фінансова стабільність і незалежність громад – це основа успішної децентралізації влади в Україні. В умовах війни та економічних викликів питання формування місцевих бюджетів стає ще більш актуальним…