Зараз з'явилася величезна кількість самих різних грибів, як їстівних, так і не дуже.
Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.
З початку року на Хмельниччині зареєстровано 5 випадків отруєння грибами, у яких постраждали 6 осіб, з них двоє – померли.
Основні причини отруєнь:
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування їстівних грибів;
- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників ).
Щоб запобігти отруєння грибами, рекомендуємо дотримуватись наступних правил:
1.Збирайте гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
2.Не збирайте гриби:
• якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
• поблизу транспортних магістралей;
• невідомі;
• ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
• не куштуйте сирі гриби на смак;
• не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) – з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Запам’ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
Наполегливо радимо всім бути обережними при збиранні та вживанні грибів!