Увага!!! З 01-11-2024 змінюється офіційна поштова скринька на official@dunrada.gov.ua.

ПОРАДИ ПІДПРИЄМЦЮ ЩОДО ПОВОДЖЕННЯ З ХАРЧОВИМИ ПРОДУКТАМИ У ВИПАДКУ ВИМКНЕННЯ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ

Важливо! Дотримання цих порад допоможе зберегти безпеку харчових продуктів та запобігти харчовим отруєнням у разі вимкнення електропостачання.

1. Планування та підготовка:

* Проведіть інвентаризацію: Складіть список всіх харчових продуктів, які зберігаються/реалізуються у Вашому закладі торгівлі у відповідності до необхідних температур зберігання. Це допоможе вам визначити, які продукти найбільш вразливі до псування, і скільки часу вони можуть зберігатися без електроенергії.

* Створіть план дій: Розробіть чіткий план дій на випадок вимкнення електроенергії. План повинен включати наступне:

– Процедури зберігання: Як ви будете зберігати харчові продукти, щоб вони залишалися безпечними?

– Процедури моніторингу: Як ви будете контролювати температуру в холодильниках і морозильних камерах?

– Процедури утилізації: Як ви будете утилізувати зіпсовані харчові продукти?

* Підготуйте альтернативні джерела охолодження: Заздалегідь подумайте про те, як ви будете охолоджувати продукти, якщо електроенергія буде вимкнена на тривалий час. Це може бути генератор, льодяний контейнер або використання сухого льоду.

* Навчіть персонал: Проведіть навчання персоналу щодо нових процедур, які будуть використовуватися у випадку вимкнення електроенергії. Зберігайте письмові інструкції.

2. Дії під час вимкнення електропостачання:

* Не відкривайте дверцята холодильників і морозильних камер: Чим рідше ви відкриваєте дверцята, тим довше продукти залишаться безпечними.

* Згрупуйте продукти разом, з дотриманням товарного сусідства! Згрупуйте продукти в холодильниках і морозильних камерах якомога щільніше, щоб зберегти холод.

* Використовуйте лід/холодоелементи: Покладіть лід/холодоелементи у холодильники та морозильні камери, щоб додатково охолодити продукти.

* Запишіть температуру: Записуйте температуру в холодильниках і морозильних камерах кожні кілька годин. Це допоможе вам відстежувати, як довго продукти залишаються безпечними.

* Вимкніть електроприлади: Вимкніть усі електроприлади, які не використовуються, щоб заощадити електроенергію.

3. Зберігання продуктів:

* М’ясо, молоко, риба, яйця та продукція з них: Зберігати в морозильниках/холодильниках відповідно до температур зазначених виробником. Повторне заморожування продуктів ЗАБОРОНЕНО!

* Фрукти та овочі: Більшість фруктів та овочів можна зберігати без холодильника з постійним моніторингом на цілісність та псування. Інші – відповідно до вимог виробника.

4. Особиста гігієна персоналу та покупців:

* Провести навчання щодо особистої гігієни персоналу. Перевірити наявність інформаційних листів щодо гігієни та миття рук, обладнання тощо. Контроль дотримання вимог з боку роботодавця!

* При вході обов’язкова наявність дезінфікуючих засобів для відвідувачів/покупців.

5. Що робити з зіпсованими продуктами:

* Зіпсовані продукти: Забороняйте обіг (продаж) продуктів, які мають неприємний запах, змінили колір або текстуру. Процедура видалення, вивезення/утилізації сміття згідно законодавства!

* Очистіть холодильники та морозильні камери: Регулярно очищуйте, мийте та дезінфікуйте морозильні та холодильні камери.

Новини
Засідання робочої групи по молодіжній раді
28.10.2024 16:26
Сьогодні під головуванням заступника міського голови Валентини ЧЕКМАН відбулось засідання робочої групи по молодіжній раді. З 4 по 20 жовтня 2024 року тривав відбір кандидатів до…
Повідомляємо про смерть Захисника!
28.10.2024 11:31
З глибоким сумом повідомляємо, що 27 жовтня після важкої хвороби🕯помер наш земляк, житель с. Синяківці Кушнір Вадим Володимирович, 1981 року народження. До військової служби був призваний 5 жовтня…
80–та річниця визволення України від фашистських загарбників
28.10.2024 11:23
Сьогодні, 28 жовтня, ми відзначили 80-ту річницю з Дня визволення України від фашистських загарбників. В цей день ми вшанували тих, чия боротьба і героїзм сприяли звільненню України від нацистів. …