👉Цукровий діабет — це хронічне захворювання ендокринної системи, що характеризується підвищеним рівнем глюкози у крові. Виникає він тому, що підшлункова залоза не виробляє достатньо інсуліну (гормону, що регулює рівень цукру), або ж організм не може ефективно його використовувати.
Як наслідок — поступового пошкодження зазнають різні органи та системи, включаючи серце, кровоносні судини, очі, нирки та нерви.
🛑Типи цукрового діабету та симптоми:
🔶І типу: Найчастіше виникає у дітей та молоді — організм повністю або майже повністю втрачає здатність виробляти інсулін.
🔶ІІ типу: Найбільш поширений тип, при якому організм не може ефективно використовувати інсулін.
📌Гестаційний діабет: Виникає під час вагітності. Профілактика цукрового діабету, особливо діабету ІІ типу, значною мірою залежить від корекції способу життя.
📍Основні рекомендації з профілактики діабету:
🔺 надмірна вага та ожиріння є ключовими факторами ризику розвитку діабету 2-го типу. Зниження маси тіла (навіть на 7%) значно зменшує ризик виникнення хвороби;
🔺 обмежте споживання простих вуглеводів, таких як цукор, солодощі, мед, солодкі газовані напої та випічка. Збільште кількість клітковини у раціоні (овочі, фрукти, цільнозернові продукти). Харчуйтеся регулярно (3-5 разів на день) невеликими порціями, уникайте переїдання та перекусів. Найпізніше споживати їжу варто принаймні за 3 години до сну;
🔺 помірна фізична активність, тривалістю, щонайменше, 20 хвилин на день (наприклад, швидка ходьба, плавання, руханка) допомагає контролювати вагу та рівень цукру в крові;
🔺 куріння та зловживання алкоголем підвищують ризик розвитку захворювання;
🔺 хронічний стрес може впливати на рівень цукру в крові, тому важливо навчитися ним керувати;
🔺 щорічно контролюйте рівень глюкози в крові та глікованого гемоглобіну (HbA1c), особливо якщо маєте фактори ризику (спадковість, вік понад 40 років, надмірна вага, артеріальна гіпертензія).
📌Якщо маєте підвищений ризик розвитку діабету, обовʼязково зверніться за консультацією до сімейного лікаря. Фахівець надасть відповідні рекомендації щодо необхідних діагностичних досліджень, аналізів, харчування тощо. А за потреби —скерує до профільного спеціаліста.