Історична довідка



Дунаївці – це місто в Хмельницькій області, яке знаходиться над річкою Тернавою на північ від Кам’янця-Подільського.

На початку XV століття існувало село Дунаївці, де в часи Великого князівства Литовського у 1493 р. налічувалося 72 будинки (дими).

XVI ст. власниками Дунаєвець були подільські магнати Гербурти. У 1577 році Дунаївці перейшли у власність Єлизавети з Гербуртів, яка вийшла заміж за Станіслава Лянцкоронського. Край зазнавав постійних татарських нападів і розорення. Коли в 1592 році Станіслав Лянцкоронський (каштелян галицький) помер, Єлизавета звернулась до польського короля Сигізмунда ІІІ Вази з проханням надати Дунаївцям статус міста. Король Сигізмунд ІІІ Ва́за на прохання відгукнувся позитивно і дозволив Ельжбеті Лянцкоронській, перетворити її дідичне село Дунойовіце у Подільському воєводстві на місто з назвою Дунайґруд на магдебурзькому праві. Король також звільнив мешканців міста від будь-якої влади: воєвод, каштелянів, старостів, суддів, підсуддів, бурграбіїв та возних. Встановив два ярмарки - 24 червня та 1 листопада, а також щотижневий торг у четвер. Очевидно саме тоді в містечку й був збудований замок.

Вдруге Ельжбета Лянцкоронська вийшла заміж за королівського ротмістра Михайла Станіславського і саме в 1597 року до нього перейшли Дунаєвецькі володіння. З того часу Станіславські більше, як півстоліття були володарями містечка.

На рубежі XVI – XVII ст. Дунайгруд зазнав нападів та був зруйнований татарами, тому в 1605 року після чергового спустошення Сигізмунд ІІІ Ваза знову видав привілей, яким підтвердив для жителів містечка Маґдебурзьке право, але цього разу він видав його на ім’я Михайла Станіславського та дозволив організовувати ремісничі цехи і проводити ярмарки вже тричі на рік.

Тоді й була затверджена печатка магістрату з зображенням журавля, що тримав камінь в нозі, який наче стоїть на варті та оберігає від ворога.

Вже в першій половині XVII століття Конєцпольські збудували в місті костел Святого Архангела Михаїла.

До 1793 р. Дунаївці знаходилися на території Речі Посполитої в межах Подільського воєводства. І в цьому ж році, після ІІ поділу Польщі, відійшли до Росії, в межах Подільської губернії Ушицького повіту.

А в 30-х рр. XIX століття в Дунаївці почали прибувати німецькі поселенці, які розпочали тут будувати та розвивати промисловість.

Після Першої Світової війни місто знаходилося в межах Радянської Росії .

Вже друга половина 80-х років - стала часом переоцінки цінностей, активізації народного руху, під тиском якого Верховна Рада УРСР 16 липня 1990 року прийняла Декларацію про державний суверенітет України. 62 % громадян віддали голоси за Л.М. Кравчука, як першого президента незалежної України.

Активну участь у цих процесах взяли жителі Дунаєвеччини, так 1 грудня 1991 року із загальної кількості громадян, які брали участь у Всеукраїнському референдумі, підтвердили Акт про незалежність України 57 799 осіб – 97,47%.

За радянських часів місто було відоме на всьому просторі СРСР завдяки Дуєнаєвецькій суконній фабриці. Фабрика виробляла дві третини промислової продукції всього Дунаєвецького району, а на підприємстві працювало понад 2 тисяч працівників. На базі підприємства було створене професійно-технічне училище.

На превеликий жаль, за часів незалежності України, Дунаєвецька суконна фабрика перестала існувати як така. Однак, згодом, підприємство було реорганізована й отримало нову назву — ТОВ «Маро Вір», хоча значно з меншими обсягами виробництва та штатом.

Іншим відомим підприємством було ТОВ «Дунаєвецький арматурний завод», який продовжує працювати і до сьогодні.

Після закриття Дунаєвецької суконної фабрика і скорочення виробництва ТОВ «Дунаєвецького арматурного заводу» — у приміщеннях цих підприємств нині розташовуються численні торговельні точки.

Торгівля є однією з пріоритетних галузей економіки — у місті працює декілька ринків. Значно збільшилася й кількість підприємств роздрібної торгівлі — магазинів і кіосків, підприємств громадського харчування, дозволена сезонна лоткова торгівля, закладів побутового обслуговування, перукарень, пунктів ремонту взуття.

Серед комунальних підприємств в Дунаївцях працює два ЖЕКи, комунальне підприємство по водопостачанню та водовідведенню МКП «Джерело» та комунальне підприємство теплових мереж Дунаєвецької міської ради.

Через Дунаївці проходить автомобільний шлях Н03 національного значення Житомир — Чернівці. В місті є автобусна станція та Дунаєвецький автопарк, який здійснює пасажирські та транспортні перевезення. Регулярно курсують рейсові автобуси з Дунаївців в села, а також через місто в Хмельницький, Кам'янець-Подільський, Чернівці, Вінницю, Київ тощо. В місті працюють також численні приватні таксі та існують служби радіо таксі.

Приріст виробництва та реалізації продукції відбувається в першу чергу за рахунок модернізації виробництва. 2012 року в розвиток та модернізацію було інвестовано 18 414 тис. грн.

Серед інноваційно активних конкурентоспроможних підприємств можна назвати: ТОВ «Верест», Дунаєвецький комбінат хлібопродуктів, ТДВ «Маслозавод», ТОВ «Ливарно-механічний завод», ТОВ «Маро Вір». Останні три реалізують свою продукцію за межами України. Їхні партнери працюють у: Росії, Казахстані, Молдові, Білорусі, Польщі, Словаччині.

27 травня 1993 року в місті Дунаївці під егідою Інституту історії України НАН України, Всеукраїнської спілки краєзнавців за участю викладачів Кам'янець-Подільського державного педагогічного інституту відбулася наукова краєзнавча конференція «Дунаївці: їх роль і місце в історії Поділля». В подальшому такі конференції стали регулярними, і 2003 року відбулася п'ята (ювілейна) науково-краєзнавча конференція, приуроченої 600-річчю першої згадки про місто Дунаївці та 80-річчю утворення Дунаєвецького району.

18 вересня 2008 року в Дунаївцях відбулася чергова Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція «Дунаєвеччина в контексті історії України», присвячена 605-ій річниці з часу першої згадки про місто Дунаївці і 85-річчю утворення Дунаєвецького району. Її організаторами виступали Дунаєвецькі районна рада, районна державна адміністрація, міська рада, районна бібліотека і районна організація Всеукраїнської спілки краєзнавців, а також Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка — Центр дослідження історії Поділля Інституту історії України, що функціонує на його базі, університетська наукова бібліотека. На заході виступили 65 доповідачів, і вже традиційно за його результатами було видано черговий (уже IV-й) випуск наукових праць «Дунаєвеччина очима дослідників, учасників і свідків історичних подій».

Дунаївці відомі значними успіхами у волейбольних чемпіонатах України. Сотні волейболістів-вихованців Дунаєвецької дитячої юнацької спортивної школи (ДЮСШ) виступають у багатьох волейбольних клубах по всьому світу. Так, щороку в місті Дунаївці проводиться Міжнародний турнір з волейболу пам'яті тренера Ігоря Андрійовича Бєлаєва, завдяки тренерській діяльності якого значною мірою й була започаткована волейбольна школа району.

Місцевий футбольний клуб «Нива-Текстильник» ставав чемпіоном Хмельницької області з футболу у 1994 та 2004 роках. Крім того, серед здобутків дунаєвецьких футболістів в роки незалежності кілька призових місць обласної першості, а саме: срібні медалі 2007, 2008, 2009 та бронза 1992 та 2001 років). З 2014 року команда бере участь у змаганнях під назвою ФК «Дунаївці».

У чемпіонатах ААФУ в 2009 та 2010 роках виступав аматорський футбольний клуб «Верест-ІНАПІК» (який виступав в 2008 році під назвою ПТП ІНАПіК).

В 1990—2000-х роках у місті з'явилися нові пам’ятники в місті, а саме: погруддя Владислава Заремби (уродженця Дунаївців), погруддя Тараса Шевченка та пам'ятник Жертвам Голодомору.

19 листопада 1997 року в ході проведення наукової краєзнавчої конференції «Дунаєвеччина очима дослідників, учасників і свідків історичних подій» на фасаді приміщення міської ЗОШ № 2 в урочистій обстановці було відкрито меморіальну дошку на честь видатного вченого, доктора історичних наук, члена-кореспондента НАН України, уродженця Дунаєвець - Федора Шевченка.

Розвивається галузь поштових перевезень, її здійснює також 2 представництва підприємств експрес – доставки вантажів – ТОВ «Нова пошта» і ТОВ «Делівері».

Особливістю часу є мобільний зв'язок, який прийшов майже в кожен населений пункт району. А особливістю Дунаєвець – є наявність в районі пункту космічного зв’язку. 1974 року командно – вимірювальний комплекс був поставлений на чергування, а 1976 року почав виконувати роботу з управління космічними апаратами. 1980 року він був задіяний до трансляції телевізійних передач з олімпійських ігор у Москві.

Одночасно розбудовувалася інфраструктура – будувалися житлові, культурноосвітні, торгові та інші заклади, які склали цілий мікрорайон міста, так зване «Військове містечко». Значний внесок у розвиток комплексу внесли командири К.П. Петров, А.Д. Ізосімов, О.М. Глущенко. 1 липня 1998 року комплекс був перейменований у центр прийому та обробки спеціальної інформації та контролю навігаційного поля і в цьому статусі (ЦПОСІ та КНП) функціонує і тепер.

Постановою Кабінету Міністрів України № 878 від 26 липня 2001 року місто включено до списку історичних населених пунктів України.

1995 року Дунаївці увійшли до складу Асоціації міст Хмельниччини, а 1999 року — до складу Асоціації міст України.

2003 року Дунаївці відсвяткували 600-річчя.

За рішенням сесії Хмельницької обласної ради від 13 серпня 2015 року № 9-33/2015 вирішено утворити Дунаєвецьку міську об’єднану територіальну громаду у складі суміжних територіальних громад міста Дунаївці та сіл: Мушкутинці, Великий Жванчик, Малий Жванчик, Чимбарівка, Ліпини, Трибухівка, Велика Кужелева, Велика Побійна, Вихрівка, Пільний Мукарів, Воробіївка, Ганнівка, Гірчична, Голозубинці, Гута-Яцьковецька, Яцьківці, Гута-Блищанівська, Ксаверівка, Млаки, Дем’янківці, Держанівка, Антонівка, Залісці, Зеленче, Іванківці, Слобідка-Гірчичнянська, Лисець, Мала Кужелівка, Синяківці, Руда-Гірчичнянська, Ярова Слобідка, Мала Побіянка, Притулівка, Заголосна, Миньківці, Катеринівка, Городиська, Нестерівці, Рахнівка, Кривчик, Дубинка, Рачинці, Сивороги, Соснівка, Січинці, Панасівка, Сокілець, Чаньків, Заставля, Степок, - з адміністративним центром у місті Дунаївці, Хмельницької області.

А також призначити перші місцеві вибори депутатів Дунаєвецької міської ради та Дунаєвецького міського голови - 25 жовтня 2015р.

На посаду Дунаєвецького міського голови об’єднаної територіальної громади було обрано - Заяць Веліну Владиславівну.

Відтепер інтереси громади, представляє обраний міський голова, депутатський корпус (у складі 34 депутатів) та виконавчий комітет міської ради.

У населених пунктах, що увійшли до складу територіальної громади, право жителів на місцеве самоврядування та надання послуг громадянам забезпечують 27 старостів, повноваження яких затверджено рішенням дванадцятої сесії, від 08 вересня 2016 р. №5-12/2016р.

Утворено дорадчі органи Дунаєвецької міської ради: раду підприємців, молодіжну раду, поважну раду, раду духовенства.

За біопродуктивним потенціалом земельного фонду Дунаєвецька територіальна громада – є однією з провідних громад України.

Станом на 1 січня 2018 року з 66 118 га земельного фонду близько 71% займають сільськогосподарські угіддя, що свідчить про високий рівень сільськогосподарського освоєння земель.

Річки - є справжньою окрасою краєвидів громади, усі вони належать до басейну Дністра і є його лівими притоками. Вражають своєю красою й водоспади Дунаєвеччини та цілющі джерела.

Природні ділянки займають ліси, луки, кам'янисті ділянки, болота.

З метою підвищення економічного потенціалу та розвитку громади планується отримати приріст обсягу реалізації промислової та сільськогосподарської продукції за рахунок: модернізації та реконструкції підприємств, збільшення кількості інноваційно-активних підприємств та запровадження нових технологічних процесів та технологій.

Основними інвестиційними пріоритетами громади є: енергозбереження, розвиток підприємництва, промисловості, сільського господарства, розвиток туризму.

6 листопада 2020 року, на підставі протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчих дільницях Дунаєвецької міської територіальної виборчої комісії складений і підписаний протокол про встановлення результатів голосування на місцевих виборах, які відбулися 25 жовтня 2020 року.

В єдиному одномандатному виборчому окрузі виборів Дунаєвецького міського голови, Кам’янець-Подільського району, Хмельницької області, найбільшу кількість голосів виборців набрала - Заяць Веліна Владиславівна.

Рішенням першої сесії Дунаєвецької міської ради VIII скликання 02.12.2020 року визнано повноваження міського голови Заяць Веліни Владиславівни та депутатів Дунаєвецької міської ради VIII скликання.