http://dunrada.gov.ua/uploadfile/archive_news/2024/04/23/2024-04-23_2555/images/images-6030.jpeg

ОБЕРЕЖНО, КАШЛЮК!

23.04.2024

Дунаєвецьке відділення Кам′янець-Подільського районного відділу ДУ «Хмельницький центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» повідомляє, що з 2023 року в Україні почала зростати захворюваність на кашлюк (коклюш). Останній такий пік спостерігався у 2020 році, що зокрема пов’язано з тим, що спалахи цього захворювання циклічні і відбуваються кожні 3-4 роки.

За перший квартал 2024 року в Хмельницькій області зафіксовано 21 випадок захворювання, за аналогічний період минулого року було зареєстровано тільки 1 випадок (захворюваність зросла в 21 раз). Таке зростання захворюваності відбувається за рахунок накопичення значної кількості нещеплених дітей, 90,4% усіх захворілих — діти. Рівень охоплення щепленнями від кашлюку є вкрай недостатнім і складає 22,5% для дітей віком 1 рік і старше (АКДП-3). Нажаль, в області зареєстрований один летальний випадок немовля до 1 року з м.Нетішина.

Тож, варто згадати, що кашлюк — це бактеріальне інфекційне захворювання, яке перебігає як затяжний бронхіт з тяжкими нападами кашлю. Якщо ви чи ваша дитина страждає від кашлю більше 5 – 7 днів, обов’язково зверніться до свого сімейного лікаря (педіатра) та пройдіть обстеження на кашлюк.

Захворювання є вкрай заразним, кашлюк легко поширюється від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Найбільш небезпечним кашлюк є для немовлят, у яких може викликати апное — тимчасову зупинку дихання.

Основним засобом профілактики кашлюку є вакцинація. Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей від кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). Якщо з якоїсь причини щеплення пропустили, його потрібно наздогнати якомога швидше.

Усім вагітним жінкам варто робити щеплення від кашлюку, дифтерії та правця в термін від 16 до 32 тижнів під час кожної вагітності незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюку в перші місяці життя до отримання нею щеплення.

Захистіть своїх дітей від важкої хвороби та ускладнень — робіть усі щеплення за календарем!



Читайте також





ЗАСІДАННЯ МІЖДИСЦИПЛІНАРНОЇ КОМАНДИ

03.05.2024

3 травня 2024 року, відбулось засідання міждисциплінарної команди для організації соціального... 

Детальніше...