http://dunrada.gov.ua/uploadfile/archive_news/2024/04/23/2024-04-23_2555/images/images-6030.jpeg

ОБЕРЕЖНО, КАШЛЮК!

23.04.2024

Дунаєвецьке відділення Кам′янець-Подільського районного відділу ДУ «Хмельницький центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» повідомляє, що з 2023 року в Україні почала зростати захворюваність на кашлюк (коклюш). Останній такий пік спостерігався у 2020 році, що зокрема пов’язано з тим, що спалахи цього захворювання циклічні і відбуваються кожні 3-4 роки.

За перший квартал 2024 року в Хмельницькій області зафіксовано 21 випадок захворювання, за аналогічний період минулого року було зареєстровано тільки 1 випадок (захворюваність зросла в 21 раз). Таке зростання захворюваності відбувається за рахунок накопичення значної кількості нещеплених дітей, 90,4% усіх захворілих — діти. Рівень охоплення щепленнями від кашлюку є вкрай недостатнім і складає 22,5% для дітей віком 1 рік і старше (АКДП-3). Нажаль, в області зареєстрований один летальний випадок немовля до 1 року з м.Нетішина.

Тож, варто згадати, що кашлюк — це бактеріальне інфекційне захворювання, яке перебігає як затяжний бронхіт з тяжкими нападами кашлю. Якщо ви чи ваша дитина страждає від кашлю більше 5 – 7 днів, обов’язково зверніться до свого сімейного лікаря (педіатра) та пройдіть обстеження на кашлюк.

Захворювання є вкрай заразним, кашлюк легко поширюється від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Найбільш небезпечним кашлюк є для немовлят, у яких може викликати апное — тимчасову зупинку дихання.

Основним засобом профілактики кашлюку є вакцинація. Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей від кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). Якщо з якоїсь причини щеплення пропустили, його потрібно наздогнати якомога швидше.

Усім вагітним жінкам варто робити щеплення від кашлюку, дифтерії та правця в термін від 16 до 32 тижнів під час кожної вагітності незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюку в перші місяці життя до отримання нею щеплення.

Захистіть своїх дітей від важкої хвороби та ускладнень — робіть усі щеплення за календарем!



Читайте також



МИРНИЙ ТИЛ З ВАМИ, МУЖНІ ЗАХИСНИКИ УКРАЇНИ!

02.07.2024

Щиро вдячні усім жителям громади, які роблять свій внесок задля підтримки наших Воїнів...

Детальніше...


 ВІДБУЛАСЬ СПІЛЬНА НАРАДА

01.07.2024

Під головуванням міського голови Веліни Заяць відбулись спільні наради за участі... 

Детальніше...