http://dunrada.gov.ua/uploadfile/archive_news/2024/06/06/2024-06-06_6751/images/images-85004.png

Шановні жителі громади! Ознайомтеся, будь ласка, із інформацією!

06.06.2024

В громаді продовжуються планові та аварійні відключення електроенергії. Планові вимкнення відбуваються відповідно до затверджених графіків. Аварійні проводять при перевищенні лімітів споживання електроенергії.

Мешканці громади продовжують звертатись зі скаргами на нерівномірне та несправедливе відключення електроенергії. Зокрема увагу звертають на те, що деякі будинки на вулицях взагалі не вимикають від електроенергії, в той час, як інші можуть мати електроенергію лише кілька годин впродовж дня.

Такі звернення надходять на адресу Дунаєвецької міської ради.

Дунаєвецька міська рада не є засновником Кам’янець-Подільського РЕМ Дунаєвецького відділення та не має жодного впливу на питання розподілу електроенергії та застосування планових чи аварійних графіків відключення електроенергії.

Окрім обстрілів ворогами енергетичних об’єктів, наразі, другий день поспіль, проводиться ліквідація наслідків негоди, які виявились, для деяких населених пунктів, КРИТИЧНИМИ!

Слід розуміти, що пошкодження одного з об’єктів електроенергетики може бути дуже далеко поза межами області, а графіки відключень будуть застосовувати по всій країні.

Ніхто завчасно не знає, наскільки потрібно зменшити навантаження у конкретний час. Щоб ухвалити рішення, у диспетчера обленерго є 10-25 хвилин. Якщо він цього не зробить, то згорить обладнання та «ляже» уся енергетична система. Мало того, він має зробити це так, щоб не відімкнути критичну інфраструктуру. Тобто, графіки аварійних відключень не можуть бути стовідсотково достовірними, адже неможливо спрогнозувати ситуацію.

У цьому “ланцюгу” місцева влада не може ні давати вказівки диспетчерам, ні формувати графіки.

Якщо не обмежувати електропостачання, це може призвести до розбалансування енергосистеми України й так званого «блекауту». Тоді електропостачання може зникнути в усіх споживачів, а на його відновлення можуть піти тижні та місяці.

Мешканці скаржаться на недотримання графіків відключень: з чим це пов’язано?

Графіки обмежень постачання електричної енергії, які кожен зберіг на мобільному пристрої, й хвилина у хвилину чекає увімкнення світла, розроблені для кращого орієнтування споживачів та не можуть бути абсолютно точними.

По-перше, працівники, які безпосередньо здійснюють операції з вимкнення чи увімкнення обладнання, переїжджають з об’єкта на об’єкт, тому потрібен час для здійснення операції. По-друге, після тривалої відсутності електропостачання, збільшується навантаження, адже люди починають користуватися максимальною кількістю електроприладів. Електрообладнання працює під понаднормовим навантаженням – виходять з ладу запобіжники, вимикаються автоматичні вимикачі й стаються інші аварійні ситуації, інколи такі, які потребують тривалого часу для їх ліквідації.

Чому при вимкненні світла на деяких вулицях, окремі об’єкти залишаються освітленими, а інші – вимикають?

Якщо до високовольтної лінії електропередачі підключені трансформаторні пункти, що забезпечують електропостачання об’єктів критичної інфраструктури, такі енергооб’єкти залишаються під напругою. Конфігурація розподільних електричних мереж є такою, що частина електроустановок споживачів можуть бути підключені до лінії електропередачі, від якої заживлені об’єкти критичної інфраструктури, які не вимикають, через це електроенергія присутня й у цих споживачів. Саме тому при забезпеченні електричної енергії об’єктам критичної інфраструктури, на окремих вулицях є світло.

Які об’єкти критичної інфраструктури у громаді не підлягають вимкненню?

Першочергово це відділення лікарень, де на стаціонарному лікуванні перебувають хворі; об’єкти електро- та водопостачальних підприємств; об’єкти, які працюють для підвищення обороноздатності країни.

У Кам’янець-Подільському РЕМ наголосили, що електропостачання області в першу чергу залежить від можливості НЕК «Укренерго» передати електричну потужність у мережі. Можуть виникнути нові пошкодження об’єктів електроенергетики, на які слід буде вжити термінових заходів, у тому числі обмеження постачання електричної енергії.

Якщо ж у певний момент ситуація в енергосистемі стає кращою і є можливість подати електроенергію на довший період – енергетики це роблять!

Наберіться терпіння та розуміння цієї ситуації!



Читайте також