http://dunrada.gov.ua/uploadfile/archive_news/2024/06/13/2024-06-13_7142/images/images-59166.png

Гриби: профілактика отруєнь та перша допомога

13.06.2024


Після рясних дощів в теплий період року традиційно багато жителів громади відправляються у ліс на «тихе полювання» по гриби. Гриби доволі специфічний продукт, який містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (фосфор). Проте, клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Найчастіше важкі отруєння обумовлені вживанням в їжу блідої поганки, яка помилково сприймається за їстівні печериці чи сироїжки. Також, у багатьох випадках причинами отруєння може бути неправильне приготування, вживання старих або зіпсованих грибів, та тих, що мають отруйних двійників. Отруїтися можна і грибами, що зібрані поблизу автомагістралей та промислових підприємств та накопичили у собі токсичні елементи (свинець, ртуть, кадмій, миш’як тощо). 
До клінічних ознак отруєння грибами відносять: біль у животі, нудоту, запаморочення, кволість, блювоту, діарею (нерідко з кров’ю), загальну інтоксикацію, головний біль тощо. У деяких хворих проявляється блідість та жовтушність шкіри.
Якщо ви все ж вирішили йти до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне: 
– ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
– не збирайте старих, перезрілих, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на забруднених територіях;
– під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду та накопичує токсини;
– уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
– не вживайте сирих грибів;
– відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів (не менше трьох) у підсоленій воді, протягом 30 хвилин;
– готові страви з грибів зберігайте на холоді, в емальованому посуді, але не більше ніж добу.
Якщо після споживання грибних страв почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких: нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі – негайно викликайте «Швидку допомогу». Пийте багато рідини. Навіть при покращенні стану здоров’я потрібно обов’язково звернутися до лікарні.
Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Дотримання правил збирання та приготування грибів – справа надзвичайно відповідальна. Наявність навіть одного отруйного гриба серед їстівних може спричинити тяжке отруєння і призвести до летальних наслідків.

Збирайте в лісі лише ті гриби, про які Ви точно знаєте, що вони їстівні. Гриби, які Вам незнайомі, або ті, які викликають сумніви, не слід вживати в їжу і пробувати на смак, тим більш у сирому вигляді. Закликаємо бути обережними! Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя



Читайте також