http://dunrada.gov.ua/uploadfile/archive_news/2024/06/21/2024-06-21_3702/images/images-76848.png

СПЛАТА ПОДАТКУ НА НЕРУХОМЕ МАЙНО - ОБОВ'ЯЗОК КОЖНОГО ВЛАСНИКА!

21.06.2024

Шановні жителі громади, з метою уникнення порушень податкового законодавства та сплати різного виду санкцій за несвоєчасне перерахування, належних бюджету сум, детально інформуємо Вас про ПОДАТОК НА НЕРУХОМЕ МАЙНО.

Отже, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки - це місцевий податок, що сплачується платниками податку за об'єкти житлової та /або нежитлової нерухомості і зараховується до місцевого бюджету.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки нараховується у 2024 році фізичним особам - власникам нерухомості за звітний 2023 рік.

Ставки податку для обʼєктів житлової та нежитлової нерухомості встановлюються за рішенням місцевих органів влади.

База оподаткування обʼєктів житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи - платника податку зменшується:

  • для квартир - на 60 м2,
  • для житлових будинків - на 120 м2,
  • для різних типів нерухомості, коли у власності квартира та житловий будинок - на 180 м2.

База оподаткування обʼєктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Передача зазначеної інформації здійснюється на центральному рівні між Мінʼюстом і ДПС в електронній формі комунікаційними каналами зв'язку.

Щороку до 1 липня платникам податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки надсилаються (вручаються) за місцем податкової адреси податкове повідомлення - рішення про сплату суми податку.

Слід сплатити податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки протягом 60 календарних днів з моменту вручення (отримання) повідомлення.

ОДНІЄЮ З ПОШИРЕНИХ ПРИЧИН НЕ ОТРИМАННЯ ПОДАТКОВИХ ПОВІДОМЛЕНЬ-РІШЕНЬ З ПОДАТКУ НА МАЙНО є невідповідність податкової адреси фізичної особи її фактичному місцю проживання. Фізичні особи - платники податків зобовʼязані подавати контролюючим органам відомості про зміну місця реєстрації протягом місяця з дня виникнення таких змін, шляхом подання відповідної заяви за встановленою формою (5ДР).

Після отримання податкового повідомлення-рішення на сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в разі виникнення питань, платник має право звернутися до контролюючого органу (ДПІ) за своєю податковою адресою за розʼясненнями або проведення звірки даних за письмовою заявою.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючого органу (ДПІ) та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів контролюючим органом (ДПІ) проводиться перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове повідомлення-рішення, а попереднє повідомлення - рішення вважається скасованим.

Якщо у власності фізичної особи перебувають обʼєкти нерухомості, що підлягають оподаткуванню, а податкове повідомлення-рішення не отримано, необхідно звернутися до контролюючого органу (ДПІ) за своєю податковою адресою (місцем реєстрації) з письмовою заявою тa правовстановлюючими документами для нарахування та сплати податку.

Звертаємо увагу, що Податковим кодексом України визначено, право контролюючого органу (ДПІ) нарахувати (перерахувати) податкові зобовʼязання з майнових податків за 1095 днів тобто за три податкові (звітні) періоди (роки).

 

 

Автор:Заступник начальника управління соціального захист


Читайте також





МИРНИЙ ТИЛ З ВАМИ, МУЖНІ ЗАХИСНИКИ УКРАЇНИ!

02.07.2024

Щиро вдячні усім жителям громади, які роблять свій внесок задля підтримки наших Воїнів...

Детальніше...