http://dunrada.gov.ua/uploadfile/archive_news/2024/06/24/2024-06-24_9375/images/images-30163.jpg

ВОДА НЕДБАЛЬСТВА НЕ ПРОЩАЄ!

24.06.2024

 У спеку, коли всі поспішають до води, мало хто замислюється над запитаннями: «Де безпечніше купатися? Чи врятує хтось у разі надзвичайної ситуації?». Також не звертається увага й на встановлені знаки заборони щодо купання. Більшість відпочивальників не переймаються і станом берегової лінії й дна водойми. А варто було б, щоб уникнути можливих нещасних випадків або ж навіть трагедій.

Причина традиційна - людський фактор. Іншими словами: першопричина всіх проблем - не лише погана організація чи несприятливі обставини, а поведінка людини, її наївні сподівання, «а раптом минеться». До кожної ж особи індивідуального рятувальника не приставиш. Відповідно до статистики, основними причинами загибелі серед дорослих є купання у стані алкогольного сп’яніння, плавання в місцях, де сильна течія і перепади температури води. А вода ніколи не пробачає недбальства.

Щоб убезпечити себе і своїх близьких, необхідно пам’ятати, що:

— Діти у воді повинні перебувати під постійним наглядом дорослих;

— Вміння добре плавати — одна з найважливіших гарантій безпечного відпочинку на воді, але навіть хороший плавець повинен дотримуватися постійної обережності, дисципліни  і ретельно дотримуватися правил поведінки на воді;

— Купатися дозволяється при температурі води не нижче +18 градусів і температурі повітря + 20-22 градуси, у воді слід перебувати 10-15 хвилин, перед запливом необхідно попередньо обтерти тіло водою;

— Однієї з головних причин загибелі на воді є судома. Цю реакцію організму викликає різкий перепад температур, тому особливо небезпечно купатися в спеку або після фізичних навантажень;

— Не можна купатися поодинці, поруч з вами завжди повинен бути хтось, щоб у разі потреби надати допомогу;

— У походах місце для купання потрібно вибирати там, де чиста вода, рівне піщане або гравійне дно, невелика глибина (до 2м);

— Небезпечно стрибати (пірнати) у воду в невідомому місці — можна вдаритися головою об грунт, корч і т.д., зламати шийні хребці, знепритомніти й загинути.

Якщо ви бачите, що кому-небудь з тих, що купаються потрібна допомога, кличте на підмогу інших людей. Якщо допомогти можете тільки ви, знайдіть предмет, за допомогою якого потопаючий зможе втриматися на плаву. Це може бути рятувальний круг, матрац, гумова камера — словом, будь-який плавучий предмет, за який можна схопитися.

У крайньому випадку пливіть на допомогу потопаючому і тільки за умови, що ви добре плаваєте і володієте прийомами порятунку. (Потопаюча людина знаходиться в стані паніки і абсолютно не контролює свої дії).  Потопаючий обов’язково буде чіпко хапатися за вас, дертися нагору і може втопити вас замість того, щоб врятуватися). Підпливши до потопаючого, допоможіть йому триматися на воді і випливають разом з ним на таке місце водойми, де ви обидва можете встати на дно.

Цінуйте власне життя, бережіть життя своїх дітей і не нехтуйте застереженнями. Від зневажливого ставлення до правил безпеки на воді може статися непоправне лихо. Нехай Ваш відпочинок буде здоровим та безпечним.



Читайте також