http://dunrada.gov.ua/uploadfile/archive_news/2018/06/13/2018-06-13_3697/images/images-23355.jpg

СЕЗОН ОЗДОРОВЛЕННЯ, ВІДПОЧИНКУ, СВЯТ: ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ, ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ. ЯК НЕ ЗАХВОРІТИ!

дата створення: 2018-06-13

З настанням літа зростає ризик захворювання на гострі кишкові інфекції. Літо у багатьох асоціюється з теплом, добрим настроєм і безперечно літнім відпочинком. Саме в цей період найчастіше проводяться масові святкування. Але, як відомо, свята повинні бути не лише приємними, але й безпечними.  
До гострих  кишкових  інфекцій  відносяться: черевний тиф, сальмонельоз, дизентерія, гастроентероколіт, холера.
Актуальними чинниками передачі кишкових інфекцій залишаються неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція, що купується населенням на ринках, у т.ч. стихійних, у приватних осіб, зберігається без належних температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки. При сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м'ясо птиці, приготовлене з порушенням гігієнічних вимог.
У літню пору року шкідливі бактерії розмножуються досить швидко  і часто виникають харчові отруєння чи кишкові інфекції,  пов'язані із вживанням продуктів харчування та питної води. Більшість спалахів інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових святкувань - весіль, ювілеїв, випускних вечорів, тощо.
Основними причинами спалахів є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.
Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та  продуктів їх  життєдіяльності.
Джерелом кишкових інфекцій є хвора людина. Особливу небезпеку становлять особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто по роду своєї діяльності зайнятий в сфері обслуговування населення. А саме - продавці продуктових магазинів, робітники системи громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів.
Залишаючись на робочому місці, такі співробітники, будучи  хворими, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їх руки: посуд, харчові продукти, предмети навколишнього середовища. Захворювання проявляється у вигляді  порушень функцій органів травної системи.
Характерними симптомами кишкових інфекцій  є нудота, блювота, діарея, різкі болі в ділянці живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла.
З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь, рекомендуємо:
- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання.
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
- купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
- не готувати  страви  із «запасом», приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку;
- зберігання приготовлених страв без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
- не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);
- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
- при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом;
- обов'язково мити руки після відвідування туалетів;
- при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
Самолікування небезпечне для здоров'я !

ПАМ'ЯТАЙТЕ!
Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями



Читайте також



Перелік робіт виконаних КП « ЖЕО» Дунаєвецької міської ради за період з 16 квітня по 20 квітня 2018р.

дата створення: 2018-04-20

1.Проведено побілку дерев в дворах будинків по вул. Шевченка №92, №92а, №88.

2.Проведено побілку бордюрів в дворах будинку по вул. Київська.

3.Проведено формування крони дерев по вул. Ф.Лендера, вул. Дунайгородська, порізку дерев по вул. Київська.

4.Проведено технічне обслуговування вуличного освітлення в селах об’єднаної громади.

Детальніше...


«Перемога Сурмачів»

дата створення: 2018-03-19

18 березня 2018 року відбувся ІІ Регіональний конкурс виконавців на оркестрових духових та ударних інструментах "Сурми над Бугом" м.Хмельницький , серед учнів ПСМНЗ. У номінації "Мідні духові інструменти" Кметюк Данило (труба) зайняв II місце - клас викладача Юрчишена А.О. , Ясніцький Назар(труба) зайняв III місце - клас викладача Грідіна С.В.Концертмейстер Ілку І.В.Бажаємо подальших творчих успіхів !

Викладач Дунаєвецької ДШМ

Третьяк С.О.

Детальніше...