http://dunrada.gov.ua/uploadfile/archive_news/2019/04/08/2019-04-08_6005/images/images-31115.jpg

ЦЕРКВА КАЖЕ «НІ!» ПЛАСТИКОВОМУ СМІТТЮ НА КЛАДОВИЩАХ

08.04.2019

Часто наші вірники приносять на цвинтар різнокольоровий пластик у вигляді штучних квітів і вінків, як правило, не задумуючись про те, що ця практика шкідлива і немає нічого спільного з душею померлого. Більше того – це шкода для природного довкілля сотвореного Богом та небезпека для здоров’я і життя людей. Пластик заполонює цвинтарі, перетворюючи їх на звалища непотрібного сміття. Дуже часто його спалюють, при чому в довкілля виділяються шкідливі сполуки, що приводить до розвитку онкологічних захворювань.

Однак, свідченням досконалої внутрішньої чистоти та рівня нашого життя у Христі є наше християнське ставлення до наших ближніх та всього Божого створіння – природи. Тому, наводячи порядок та чистоту навколо наших домів, церков та на кладовищах, вважаймо, щоб вона стояла у службі життя, а не смерті. Відмовмось від спалювання сміття, особливо пластмасової поминальної атрибутики на кладовищах. Нехай наші кладовища залишаються місцем віддзеркалення Вічного спокою і не штучної та смертельної, але справжньої Божої Краси та Життя, символом яких є живі квіти, які можемо насадити на гробах померлих. Живі квіти своєю нерукотворною природною красою прославлятимуть нашого Творця та Спасителя і разом із нашою палкою молитвою за душі покійних, перед престолом Всевишнього Бога свідчитимуть про нашу живу віру в Воскреслого Спасителя, Котрий своєю смертю дарував життя усьому Творінню.

Традиція приносити штучні квіти і вінки на кладовища прижилась всього лише протягом останніх 25 років. Багато-хто пам’ятає часи, коли квіти приносили лише справжні, а вінки – лише з природних матеріалів. Священнослужителі одноголосно з екологами висловлюють стурбованість через негативний вплив пластикового сміття на довкілля і закликають замінити ці вироби на природні матеріали та звернути більше уваги на духовну сутність традицій поховання.

 

Церква нас вчить:

- Пластикові вінки і квіти – атрибутика, яка немає нічого спільного з християнським вшануванням померлих.

- Пластикове сміття розкладатиметься довго загрожуючи здоров’ю та життю теперішніх і майбутніх поколінь, всьому Творінню.

- Пластикове сміття – це безвідповідальне використання природних ресурсів та сімейного бюджету.

Церква закликає відмовитись від шкідливої псевдотрадиції використання штучних квітів та вінків. Дотримуючись такої практики людина:

- чинить екологічний гріх проти Творіння Божого – природи,

- загрожує здоров’ю і навіть життю як людей так і «братів наших менших» – тварин,

- забруднюючи довкілля, шкодить також наступним поколінням.

Отже, апелюємо до здорового глузду і свідомості християнської відповідальності за себе, ближніх і все Боже Творіння – природу і просимо відмовитись від штучних квітів та вінків у церковному вжитку.

Зберігаючи пам'ять про померлих пам’ятаймо, що альтернативою штучним вінкам та квітам є живі, а також наша жива, щира молитва!



Читайте також