http://dunrada.gov.ua/uploadfile/archive_news/2022/08/01/2022-08-01_8860/images/images-61442.png

Обережно, харчові отруєння!

01.08.2022

Дунаєвецьке управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області повідомляє, що на території держави залишається напруженою санітарно-епідемічна ситуація, в тому числі пов’язана із чисельними спалахами на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння. З початку 2022 року працівниками територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 34 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 302 особи, з них 138 дітей (45,7 %), у тому числі після введення воєнного стану зареєстровано 27 спалахів, внаслідок яких постраждало 249 осіб, з них 103 дитини (41,4%).

Всього за 6 міс. 2022 року спалахи зареєстровано на території Львівської (12), Одеської (4), Дніпропетровської (3), Запорізької (3), Київської (3), Тернопільської (2), Полтавської (2), Закарпатської (1), Івано-Франківської (1), областей та у м. Київ (1). Звертаємо вашу увагу на різноманітність місць виникнення спалахів, зокрема 5 спалахів зареєстровано в закладах освіти (заклади дошкільної освіти - 4, школи - 1), 6 спалахів у побуті, 6 - пов’язані із закладами громадського харчування, 1 - з їдальнею промислового підприємства, 1 - з їдальнею установи виконання покарань, 15 - у місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб.

При цьому 8 спалахів викликано вірусами, 1 - шигелами, 5 - сальмонелами, 12 - іншими бактеріальними збудниками, 5 - збудника не встановлено, 1 - хворі не обстежувалися, 2 - дослідження ще тривають. Під час спалахів передача збудників інфекції в 2022 році відбувалася різними шляхами: харчовим шляхом - 19, вода - 1, щляхи передачі збудника не встановлено - 3, розслідування 2 спалахів ще триває.

Також за минулий період 2022 року на території України зареєстровано 43 випадки ботулізму ( постраждало 46 осіб, 2 - померло).

За результатами розслідування випадків ботулізму встановлено, що 18 випадків пов’язано з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні, овочеві та рибні консерви), 18 випадків пов’язано із вживанням в’яленої, смаженої рибою домашнього виготовлення та продукцією придбаною в місцях стихійної торгівлі, решта випадків пов’язані із вживанням рибної та м’ясної продукції промислового виробництва.

З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Дунаєвецьке управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області рекомендує:

  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
  • не вживати продуктів і напоїв із простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
  • не вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
  • приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин.
  • не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
  • не виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах.
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою.
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо. Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
  • при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом. Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.
  • при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.
  • для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.
  • у випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для вашого здоров’я!

Дунаєвецьке управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області наголошує, що всі постачальники та виробники харчових продуктів та продовольчої сировини, працівники закладів громадського харчування та продовольчої торгівлі повинні ретельно дотримуватися вимог санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів.

ПАМ'ЯТАЙТЕ! Дотримання гігієнічних норм, вимог санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів дасть можливість уникнути харчових отруєнь та зараження кишковими інфекціями.

Будьте всі здорові!

Автор:Дунаєвецьке управління ГУ Держпродспоживслужби в


Читайте також





В ЙОГО СЕРЦІ ЖИЛА УКРАЇНА!

03.07.2024

Сьогодні, 3 липня, минають другі роковини загибелі - дунаєвчанина-добровольця Кривоносюка Володимира...

Детальніше...