http://dunrada.gov.ua/uploadfile/archive_news/2022/08/01/2022-08-01_8860/images/images-61442.png

Обережно, харчові отруєння!

01.08.2022

Дунаєвецьке управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області повідомляє, що на території держави залишається напруженою санітарно-епідемічна ситуація, в тому числі пов’язана із чисельними спалахами на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння. З початку 2022 року працівниками територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 34 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 302 особи, з них 138 дітей (45,7 %), у тому числі після введення воєнного стану зареєстровано 27 спалахів, внаслідок яких постраждало 249 осіб, з них 103 дитини (41,4%).

Всього за 6 міс. 2022 року спалахи зареєстровано на території Львівської (12), Одеської (4), Дніпропетровської (3), Запорізької (3), Київської (3), Тернопільської (2), Полтавської (2), Закарпатської (1), Івано-Франківської (1), областей та у м. Київ (1). Звертаємо вашу увагу на різноманітність місць виникнення спалахів, зокрема 5 спалахів зареєстровано в закладах освіти (заклади дошкільної освіти - 4, школи - 1), 6 спалахів у побуті, 6 - пов’язані із закладами громадського харчування, 1 - з їдальнею промислового підприємства, 1 - з їдальнею установи виконання покарань, 15 - у місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб.

При цьому 8 спалахів викликано вірусами, 1 - шигелами, 5 - сальмонелами, 12 - іншими бактеріальними збудниками, 5 - збудника не встановлено, 1 - хворі не обстежувалися, 2 - дослідження ще тривають. Під час спалахів передача збудників інфекції в 2022 році відбувалася різними шляхами: харчовим шляхом - 19, вода - 1, щляхи передачі збудника не встановлено - 3, розслідування 2 спалахів ще триває.

Також за минулий період 2022 року на території України зареєстровано 43 випадки ботулізму ( постраждало 46 осіб, 2 - померло).

За результатами розслідування випадків ботулізму встановлено, що 18 випадків пов’язано з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні, овочеві та рибні консерви), 18 випадків пов’язано із вживанням в’яленої, смаженої рибою домашнього виготовлення та продукцією придбаною в місцях стихійної торгівлі, решта випадків пов’язані із вживанням рибної та м’ясної продукції промислового виробництва.

З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Дунаєвецьке управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області рекомендує:

  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
  • не вживати продуктів і напоїв із простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
  • не вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
  • приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин.
  • не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
  • не виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах.
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою.
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо. Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
  • при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом. Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.
  • при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.
  • для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.
  • у випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для вашого здоров’я!

Дунаєвецьке управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області наголошує, що всі постачальники та виробники харчових продуктів та продовольчої сировини, працівники закладів громадського харчування та продовольчої торгівлі повинні ретельно дотримуватися вимог санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів.

ПАМ'ЯТАЙТЕ! Дотримання гігієнічних норм, вимог санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів дасть можливість уникнути харчових отруєнь та зараження кишковими інфекціями.

Будьте всі здорові!

Автор:Дунаєвецьке управління ГУ Держпродспоживслужби в


Читайте також



ОЦІНЕНО ФІНАНСОВУ СПРОМОЖНІСТЬ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД ЗА ПІДСУМКАМИ 2023 РОКУ

24.04.2024

На основі показників виконання місцевих бюджетів за 2023 рік експерти провели оцінку окремих показників фінансової...

Детальніше...


ОБ’ЄДНАНІ ДОПОМАГАТИ ІНШИМ

24.04.2024

В громаді продовжує свою роботу волонтерський штаб по підтримці внутрішньо переміщених осіб...

Детальніше...